Guvernul a finalizat procesul de anulare, reducere şi comasare a unor taxe şi tarife fiscale, numărul acestora fiind redus de la 491 la aproximativ 300 taxe, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a arătat că din totalul de 189 taxe şi tarife, un număr de 42 au fost eliminate, iar celelalte au fost reduse sau comasate.

Prima etapă a procesului a fost aprobată în şedinţa de duminică a Guvernului, când 102 taxe şi tarife parafiscale au fost anulate, comasate sau reduse, informează Mediafax.

Printre taxele comasate într-un tarif unic sunt cele pentru eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, a adeverinţelor care atestă calitatea şi/sau venitul asigurat (câte 10 lei/certificat) şi a adeverinţelor care conţin informaţii necesare executării silite (100 lei/persoană/adeverinţă), administrate de Ministerul Muncii.

Taxa de autorizare din domeniul inspecţiei în construcţii (150 lei), pentru evaluarea documentaţiei tehnice aferente dispozitivelor medicale (30-210 euro/aparat), de avizare sanitară a substanţelor şi produselor noi (10 lei) şi de emitere de atestate operatorilor de măsurare a energiei electrice (1.000-2.500 lei) au fost eliminate.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea a anunţat în luna aprilie că vor fi anulate 36 de taxe şi tarife parafiscale şi comasate 143 de taxe, cele mai multe urmând să fie eliminate, respectiv 60 de taxe şi tarife, de la Ministerul Mediului.

SURSA: Mediafax