În luna mai a anului trecut, un număr de 11 state din Uniunea Europeană, în frunte cu Austria, au convenit să introducă o taxă pe tranzacţiile financiare de la 1 ianuarie 2016. Printre cele 11 ţări care doresc introducerea taxei pe tranzacţiile financiare se numără Germania, Franţa, Italia şi Spania dar nu şi Marea Britanie, ţară care găzduieşte cea mai mare piaţă financiară din Europa.

Însă în ultima vreme discuţiile pentru introducerea acestei taxe s-au blocat în jurul aspectelor referitoare la modul cum va fi aplicată taxa şi dacă să fie incluse şi derivativele. În plus, alte ţări au încercat să obţină scutiri pentru a-şi proteja instituţiile financiare, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la introducerea acestei taxe.

'Având în vedere că nu cred că va fi luată o decizie înainte de luna iunie, nu cred că data planificată iniţial este posibilă. Cel mai probabil nu va fi posibil de implementat înainte de 2017', a declarat Joerg Schelling. Potrivit acestuia, discuţiile pe acest subiect vor continua luni la Luxemburg între miniştrii de Finanţe din zona euro. Oficialul austriac şi-a exprimat speranţa că în scurt timp va deveni clar care este sprijinul existent pentru cele două modele diferite ale taxei, în condiţiile în care fără sprijinul ţărilor mari, precum Germania sau Franţa, această taxă nu ar avea sens.

Oficialii europeni au început să promoveze această taxă după criza financiară din 2008-2009 în ideea de a limita speculaţiile şi a recupera o parte din fondurile alocate de guvernele europene pentru sprijinirea băncilor. Taxa ar urma să se aplice oricărei tranzacţii derulată oriunde în lume de o entitate financiară care are sediul în unul din cele 11 state care până acum s-au declarat de acord cu implementarea ei.

AGERPRES