Astfel, cea mai mare parte a veniturilor obţinute la bugetul AFM este reprezentată de banii proveniţi în urma încasării taxei auto. “Pentru 2012 s-au estimat venituri totale în valoare de 2,2 miliarde lei, fiind  estimate venituri din taxa pe poluare pentru autovehicule, conform OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare, respectiv taxa pentru emisiile poluante, conform Legii 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în sumă de 1,8 miliarde lei”, potrivit Notei de fundamentare a actului normativ.

Iniţiatorul HG mai arată că proiectul aflat azi pe masa Guvernului propune aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu astfel încât să fie asigurată funcţionarea instituţiei şi realizarea activităţii acesteia pentru un număr de 203 posturi, respectiv încasarea veniturilor reprezentând contribuţii şi taxe la bugetul Fondului pentru mediu şi finanţarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului.

Taxa auto va aduce fonduri importante la bugetul AFM chiar dacă aplicarea ultimei forme a actului normativ ce reglementa această taxă a fost amânată cu un an în urma protestelor din Piaţa Universităţii. Autorităţile au estimate atunci că suspendarea  aplicării noii forme a taxei auto va duce la pierderi de 336 milioane lei.