„Ministrul Mediului a prezentat Guvernului o Notă privind taxa de poluare auto. Pregătim o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene. Actul normativ va fi aprobat de Guvern în perioada imediat următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. 
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, ca fiind neîntemeiate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în legătură cu anumite articole din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.
UPDATE: Acea decizie a CJUE nu spune că e bună sau rea taxa din România ci doar comentează anumite articole în sensul în care trebuie avut grijă să nu fie descurajat cineva să cumpere mașini, în speță cei care achiziționează mașini de ocazie din alte state UE. Faptul că mulți cumpără dovedește că nu e nicio descurajare. Desigur, se poate discuta de cuantumul taxei, că e mare sau mică, dar asta e altă temă care nu are legătură cu legalitatea taxei.

Pe zona de constituționalitate nu am avut nici un dubiu. Avem argumente foarte solide, iar decizia de acum nu vine decât să întărească aceste argumente.

Declarație exclusivă președinte Administrația Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu.
Excepţiile au fost ridicate în mai multe dosare aflate pe rolul CCR şi vizau neconstituţionalitatea articolelor 1 şi 3 din OUG 50/2008.

În analizarea excepţiilor, judecătorii CCR au luat în considerare faptul că actul normativ criticat a suferit modificări care sunt în acord cu cerinţele Uniunii Europene.

Curtea a respins anterior excepţii privind aceeaşi ordonanţă ca fiind inadmisibile, însă prin decizia de miercuri judecătorii instanţei constituţionale au progresat, apreciind că reclamaţiile ulterioare înregistrate sunt neîntemeiate.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, urmând a fi publicată împreună cu motivarea ei în Monitorul Oficial.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât, în luna aprilie, că prevederile privind aplicarea primei taxe de poluare contravin dreptului comunitar, răspunzând astfel unei întrebări adresate de o instanţă din România.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că banii plătiţi pe taxa auto în anii anteriori de către conducătorii auto vor fi returnaţi numai dacă vor exista decizii definitive în instanţă.
SURSA: Agerpres
Citește și Taxa pe poluare: Statul trebuie să înapoieze banii