‘Ne vom consolida băncile, dar nu o vom face rapid’, a afirmat Putin la forul de afaceri în Vladivostok, dând asigurări că nu vor exista fuziuni ‘forţate’, anunţă Agerpres.
De asemenea, oficialul rus şi-a reafirmat angajamentul de a menţine un flux liber de capital către Rusia, care s-a confruntat cu ieşiri masive de capital din cauza crizei financiare. Declaraţiile lui Putin reflectă sprijinul pentru marile bănci controlate de stat – Sberbank şi VTB – faţă de instituţiile de creditare din străinătate.
Luni, grupul bancar suedez Handelsbanken a cerut Băncii Centrale a Rusiei să-i anuleze licenţa bancară deoarece a decis să-şi înceteze operaţiunile şi să se retragă de pe piaţa din Rusia. Svenska Handelsbanken, a doua mare bancă din Suedia în funcţie de capitalizarea de piaţă, era prezentă pe piaţa din Rusia din 2005. Decizia Handelsbanken de a ieşi de pe piaţa din Rusia vine după ce alte bănci străine, printre care Barclays, HSBC şi Santander, au renunţat la planurile de expansiune în Rusia. Băncile străine se chinuie să concureze pe piaţa rusă, unde 60% din active sunt controlate de băncile ruseşti de stat