Liderii PSD și ALDE ar trebui să se întâlnească luni pentru a discuta despre rectificarea bugetară, dar ședința nu a fost încă programată, spun surse politice. Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian critica acum câteva zile faptul că PSD a făcut bugetul fără a consulta partenerii de coaliție și amenința cu ieșirea de la guvernare, spune Digi24.ro.

ALDE a transmis public că nu sunt de acord cu tăierile, care conform surselor ar fi de la Transporturi, Educație și Sănătate. LIderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu reclamă de asemenea proasta funcționare a coaliției în teritoriu acolo unde, de multe ori, PSD face alianță cu PNL.

„Supărarea că nu a fost desemnat candidat al alianței la prezidențiale se vede în funcționarea coaliției.”, spun surse din PSD care sunt de părere, totuși, că ALDE nu va ieși de la guvernare. „Profită de momentul rectificări pentru a puncta electoral”, spun aceleași surse.

Potrivit Digi24 există mai multe scenarii în privința ieșirii ALDE de la guvernare.

  • ALDE se folosește de rectificarea bugetară pentru a forța ieșirea de la guvernare și trecerea în opoziție

Oamenii lui Tăriceanu reclamă proasta împărțire a banilor și folosesc acest motiv pentru a se rupe de PSD. Premierul alege miniștri interimari în locul celor de la ALDE și guvernul funcționează minoritar până la următoarea moțiune de cenzură ce ar putea fi depusă în septembrie.

  • ALDE iese de la guvernare dar susține Guvernul din Parlament

Chiar dacă iese de la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu va oferi susținere parlamentară Guvernului PSD pe proiecte punctuale și în cazul unei moțiuni. ALDE ar putea astfel rămâne cu secretarii de stat în Guvern și cu oamenii din eșalonul doi.

  • ALDE iese în toamnă de la guvernare

ALDE nu iese imediat de la guvernare dar va pune presiune pe PSD pentru a încerca să câștige electorat prin atacuri la adresa partenerilor. Ieșirea de la guvernare este amânată pentru toamnă, atunci când ar pune-o pe Viorica Dancila într-o poziție dificilă înainte de campania pentru prezidențiale.