Potrivit lui Tăriceanu, discuţia a fost 'utilă', iar oficialii străini 'şi-au luat notiţe, probabil pentru a informa ţările pe care le reprezintă la Bucureşti'.

'Discuţia a fost iniţiată de premierul Ponta. Am participat alături de preşedintele Camerei Deputaţilor la această discuţie. Aş spune (că a fost – n.r.) o discuţie într-un fel normală, pentru că suntem parteneri cu ţările din UE, cu SUA, împărtăşim aceleaşi valori şi idealuri şi, într-o perioadă tensionată, care este o perioadă de criză politică în final, oricât am încerca să ascundem lucrul acesta, este important ca partenerii noştri să ştie care este punctul de vedere oficial atât al Guvernului, cât şi al majorităţii parlamentare', a afirmat Tăriceanu, la Senat.

Acesta a precizat că în timpul discuţiilor purtate cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti a fost ridicat şi subiectul conflictului de interese care l-ar viza pe Victor Ponta, fiind evidenţiat faptul că 'decizia premierului de a numi un ministru nu cade sub incidenţa legilor Justiţiei'.

'Am discutat câteva chestiuni care sunt de principiu în această problemă. Chestiunea de principiu cea mai importantă mi se pare că este referitoare la bariera pe care Justiţia nu are cum să o treacă, anchetând deciziile politice la nivelul Guvernului. Executivul este una dintre cele trei puteri ale statului, există un principiul al separaţiei puterilor în stat, iar deciziile politice ale Guvernului, în speţă decizia premierului de a numi un ministru, nu cade sub incidenţa legilor Justiţiei. Există o singură sancţiune, dacă vreţi să spunem aşa, sancţiunea electorală sau, eventual, modul în care premierul poate să fie demis printr-o moţiune de cenzură la nivelul Parlamentului. Aceste decizii (politice – n.r.), ca şi în cazul fostului ministru Varujan Vosganian, nu pot să fie anchetate de Justiţie', a explicat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat, totodată, că 'nu există niciun fel de intenţie de obstrucţionare a actului de justiţie, dar Justiţia trebuie să cunoască limitele în care poate să acţioneze'.

Călin Popescu-Tăriceanu a ţinut să precizeze faptul că rolul ambasadorilor, în astfel de situaţii, nu este acela de a da 'sfaturi', ci de a lua act de informările Parlamentului şi Guvernului.

'La discuţia cu ambasadorii, în astfel de cazuri, ambasadorii în principal iau notă de ce doreşte să informeze Guvernul sau Parlamentul. Nu este nicidecum rolul ambasadorilor să dea sfaturi în asemenea (situaţii – n.r.), lucru pe care l-au şi spus şi nu o dată, chiar şi în public. Comunicatele făcute ieri întăresc această idee şi percepţie care trebuie cred să se instaleze, că acesta este modul de relaţionare corect între o ţară şi ambasadorii acreditaţi de alte ţări', a afirmat Tăriceanu, întrebat care au fost semnalele primite în urma discuţiei din partea ambasadorilor şi dacă a fost abordat şi subiectul posibilităţii ca premierului Victor Ponta să îi fie ridicată viza diplomatică.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: