În lipsa unei decizii se va ajunge la noi alegeri generale, consideră Jakobsen. Marea Britanie este împărțită în două tabere, atât politic, cât și din punct de vedere al categoriilor de vârstă, venituri și identități.

„În calitate de vorbitor în public de peste 30 de ani, deja știu cumva de dinainte majoritatea întrebărilor din partea publicului internațional din domeniul investițiilor: întrebarea clasică este mereu: „Încotro se îndreaptă aurul?” Din 2016 încoace, au apărut două noi întrebări: „Ce părere aveți despre cripto-monede” și „Ce se va întâmpla cu Brexit-ul?”

Răspunsurile mele au fost, în mod constant: aurul va crește, în general, cripto-monedele vor fi, în cele din urmă, cooptate de către autorități pentru a păstra puterea asupra rezervei monetare și pentru a avea un control mai mare asupra veniturilor fiscale. Dar cel mai important răspuns este pentru această parte: Brexit. Cred că Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poveste fără sfârșit, cu o amânare după o altă amânare și tot așa la infinit.

Acesta a fost răspunsul meu fix și oarecum dezamăgitor în toată această perioadă – iar ieri parlamentul Marii Britanii a luat din nou în discuție acest subiect, punând pe masa negocierilor o ‘revoltă’ împotriva primului ministru Johnson și a încercării sale de a impune opțiunea de ieșire fără acord. Răspunsul meu azi cu privire la ce se va întâmpla în cazul Brexit? Vedeți mai sus! Inevitabil, acest lucru va sfârși doar cu mult zgomot, nu va fi luată nicio decizie în consecință, iar problema va fi pasată sub forma unei noi amânări, un „rezultat” care va vulnerabiliza economia Marii Britanii și care, probabil, va duce Marea Britanie foarte aproape de recesiune în T4 2019 și în 2020.

Nimic nu se va schimba pentru că diviziunea cu privire la Brexit nu doar că împarte în două tabere partidele principale, ci și categoriile de vârstă, categoriile de venituri, identitățile și chiar și sentimentele și districtele electorale ale Marii Britanii. Cu alte cuvinte, nu există o decizie care să satisfacă ambele tabere, ceea ce înseamnă că orice direcție sau decizie sunt imposibile. Prin urmare, în lipsa unei decizii, întregul proces va conduce, cel mai probabil, la noi alegeri generale. Aceste alegeri reprezintă un risc enorm pentru Partidul Conservator, dar probabil că cel mai mare risc este că nu ne vor aduce mai aproape de niciun rezultat decisiv legat de Brexit”, consideră Jakobsen.

Legat de economia Marii Britanii, CIO-ul Saxo Bank crede că aceasta merge din rău în mai rău. Impulsul de creditare determină viitoarea activitate economică, iar pentru Marea Britanie reprezintă o veste proastă, economia aflându-se în al șaptelea trimestru ce contracție a creditelor.

„Impulsul de creditare devansează economie cu nouă până la 12 luni, deci cel puțin pentru anul viitor, nu există niciun impuls pozitiv al creditării în insulele Marii Britanii! În felul acesta, nu rămâne decât un instrument în trusă: o și mai mare devalorizare a lirei sterline față de dolarul american și de față de euro. Iar din călătoriile mele și din discuțiile cu investitorii din Marea Britanie am înțeles că poziția scurtă pentru lira sterlină este cea mai puțin deținută poziție de oriunde. Toată lumea se poziționează pentru „o revenire la GBP odată ce Brexit nu mai reprezintă un obstacol”. Dar riscul acestei mulțumiri de sine este – din nou – acela că Brexit este o poveste fără sfârșit și că ignoră factorii determinanți principali ai ratelor de schimb valutar: fluxurile de capital, creditarea netă și siguranța”, spune Jakobsen.

În acest weekend, Financial Times a avut un articol lung despre ce ar însemna un guvern Corbyn. Steen Jakobsen dă câteva indicii în acest sens:

  • „Trebuie să facem ceea ce a făcut Thatcher, dar pe dos”, spune Jon Lansman, fondator al grupului de suport pentru Corbyn, Momentum. „Trebuie să facem pași decisivi pentru a atinge atât o redistribuire semnificativă, cât și pentru a crea un electorat destul de mare cu miza evidentă de a continua o guvernare laburistă.
  • La bază se află un singur cuvânt: redistribuirea. Redistribuirea venitului, a activelor, a proprietății și a puterii. Misiunea este de a trece puterea de la capital la forța de muncă, smulgând cu forța controlul din mâinile acționarilor, proprietarilor și al altor interese de putere și trecându-l în mâinile muncitorilor, consumatorilor și chiriașilor. „Trebuie să rescriem regulile economiei noastre”, spune dl. McDonnell. „Va avea loc o schimbare”.
  • …naționalizarea companiilor de căi ferate, ape, servicii poștale și de distribuție a electricității; impozite semnificativ mai mari impuse celor bogați; transferul forțat a 10 procente din acțiunile fiecărei companii mari către angajați; reformă profundă a drepturilor chiriașilor; și un împrumut enorm pentru finanțarea investițiilor publice.

„Nu facem nicio proiecție cu privire la posibilitatea unor alegeri generale în octombrie sau mai târziu sau dacă va exista o amânare a Brexit-ului, sau cine va câștigam dar observăm o importantă mutare către stânga ce are loc în mediul politic, fie că e vorba de Marea Britanie, Europa sau SUA”, a mai spus CIO-ul Saxo Bank.

Exodul de capital va determina Marea Britanie să înceapă să performeze ca o monedă de piață emergentă. Deja volatilitatea lirei sterline din ultima vreme a fost mai mare decât pentru realul brazilian sau pesoul mexican.