Concret, este vorba despre Italia, unde autoritățile au decis ca deschiderea stațiunilor de schi din Italia a fost amânată până pe 18 ianuarie, în condițiile în care, într-o singură zi, rata de pozitivitare a crescut cu trei puncte. Într-o singură zi, rata de pozitivitare în Italia a crescut cu trei puncte, de la 14,1% vineri la 17,6% sâmbătă.

Autoritățile au mai spus că rata de transmitere a infecției continuă să crească în Italia, iar cifrele prefigurează, la expirarea decretului de Crăciun, pe 6 ianuarie, restaurarea zonei roșii sau portocalii pentru unele regiuni, scrie publicația La Stampa.

Zonele care ar putea redeveni roșii sunt  Veneto, Liguria și Calabria, zone roșii, dar în pericol sunt și Puglia, Basilicata și Lombardia.

Din 7 ianuarie, regiunile ar trebui să revină în zona galbenă (cu excepția Abruzzo), însă rata de contaminări ar putea schimba planurile autorităților. Guvernul va stabili acest lucru săptămâna viitoare, pe baza noilor date despre infectări. În special, în Friuli Venezia Giulia, Valle d’Aosta, Piemonte, Trento și Emilia Romagna au o probabilitate mare de a depăși pragul critic de ocupare a paturilor din spitale, în timp ce pentru Lombardia, Trento și Veneto, același lucru este valabil și pentru terapia intensivă, mai scrie sursa citată.

Stațiunile de schi nu se vor deschide

Roberto Speranza, ministrul italian al Sănătății, a semnat ordinul de amânare a redeschiderii stațiunilor de schi până la 18 ianuarie 2021, pentru a preveni din nou răspândirea virusului. Mai mult decât atât, măsurile impuse pe timp de noapte rămân în continuare valabile, așa că oamenii nu pot ieși din case după ora 22:00.

În zonele galbene, restaurantele și barurile vor putea servi până la ora 18. Piscinele, sălile de sport, cinematografele și teatrele vor rămâne închise. Pe de altă parte, expozițiile și muzeele cu intrări limitate ar putea fi redeschise.

Sâmbătă, Italia a înregistrat 11.831 noi cazuri de Covid din 67.174 teste, 364 de oameni au murit, numărul total al victimelor ajungând la 74.985.