Un procent semnificativ din populația Belgiei, respectiv 14,4% dintre locuitorii acestei țări şi aproximativ 26% în regiunea capitalei Bruxelles a dobândit anticorpi împotriva COVID-19, potrivit unui studiu de seroprevalenţă publicat miercuri de autorităţile sanitare belgiene.

Procentul rezultat din acest studiu, realizat pe baza a circa 6.000 de probe serologice efectuate la jumătatea lunii noiembrie, este de aproape trei ori mai mare faţă de cel de aproximativ 5% dintr-o cercetare similară din septembrie.

Conform noului studiu, în Belgia rata de imunizare estimată faţă de COVID-19 este în jurul a 10% în Flandra (nord), 18% în Valonia (sud) şi 26% în regiunea capitalei Bruxelles.

Un studiu de acelaşi fel publicat în Spania pe 15 decembrie indică o rată de imunizare de circa 9,9% pe ansamblul acestei ţări, cu un procent de 18,6% în zona capitalei Madrid.

Noua tulpină face ravagii

Autoritățile sanitare belgiene au anunțat de altfel, că noul coronavirus a provocat moartea a peste 10 mii de rezidenţi ai căminelor de bătrâni din Belgia, cifră ce reprezintă 56% din numărul total de decese înregistrate în ţară. „Am depăşit săptămâna aceasta pragul de 10.000 de decese în rândul rezidenţilor căminelor de bătrâni, suntem în prezent la 10.270”, a declarat într-o conferinţă de presă Yves Van Laethem, unul dintre purtătorii de cuvânt ai autorităţilor responsabile cu gestionarea crizei.