Producţia de energie electrică în Egipt este dependentă de gazele naturale. Eşecul guvernelor succesive de la Cairo de a dezvolta politici energetice solide a descurajat companiile străine să dezvolte rezervele de gaze naturale necesare pentru a acoperi consumul în creştere din cea mai populată ţară din lumea arabă.

Ministrul egiptean al Comerţului şi Industriei, Abdel Nour a informat într-un comunicat că decizia a fost luată anul trecut dar va fi implementată începând de la mijlocul lunii iunie. Nour a adăugat că aceste restricţii impuse pentru aparatele de aer condiţionat fac parte din planul guvernului de a reduce consumul de energie în ideea de a evita o criză energetică.

Luna viitoare în Egipt vor fi organizate alegeri prezidenţiale, chiar înainte de lunile călduroase de vară când aparatele de aer condiţionat funcţionează la capacitate maximă, ceea ce va solicita reţeaua energetică. Haosul din sectorul energetic, care în prezent este ţinut pe linia de plutire de livrările gratuite de produse petroliere provenite din ţările Golfului, va fi una din cele mai mari provocări cu care se va confrunta noul preşedinte.

Experţii susţin că criza energetică se înrăutăţeşte şi nu va fi rezolvată până când nu va fi majorată producţia de gaze naturale, însă pentru aceasta este nevoie ca autorităţile de la Cairo să încurajeze investiţiile străine. Pe termen scurt însă oficialii de la Cairo apreciază că guvernul nu va putea să pună capăt întreruperilor în aprovizionarea cu energie în vara acestui an.
Sursa: Agerpres