Noul ministru al serviciului penitenciar, Iris Varela, a spus că, din cei 50.000 de deţinuţi din Venezuela, 20.000 ‘nu ar trebui să fie în închisoare’. Aceştia, autori ai unor infracţiuni minore, ar putea fi eliberaţi condiţionat, a spus oficialul de la Caracas.

Anunţul vine la o lună după ce peste 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în ciocniri violente într-o închisoare.

Iris Varela a precizat că insituţia pe care o conduce va începe în această săptămână verificarea deţinuţilor care îndeplinesc condiţiile pentru eliberarea condiţionată.

"Vreau să promit poporului venezuelan că nu vom da drumul lupilor. Însă există persoane în închisoare care nu reprezintă un pericol pentru societate, aşa cum sunt cele condamnate pentru furt", a explicat ea.

Este de notorietate faptul că închisorile din Venezuela sunt suprapopulate. În plus, de la începutul anului a existat o serie de revolte în penitenciare. Comisia Interameriacană pentru Drepturile Omului susţine că aproape 500 de persoane au murit anul trecut în urma violenţelor din închisori.

Peste 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în urmă cu o lună în confruntările de la închisoarea Rodeo din Guatire, în apropiere de capitala Caracas, după ce mai mulţi deţinuţi intraţi în posesia unor arme s-au încăierat cu alţi deţinuţi şi cu gardienii trimişi să restabilească ordinea.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a dispus crearea unui minister al serviciului penitenciar în urma acestor confruntări, iar guvernul său a alocat aproape 100 de milioane de dolari pentru reformarea sectorului penitenciar.
SURSA: Agerpres