Prima de casare pentru Programul „Rabla clasic” se va majora cu 15% în anul 2023, a informat, marți, 31 ianuarie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna (UDMR), care a declarat că şi bugetul alocat programului destinat achiziţiei de maşini electrice va fi majorat pentru acest an.

Pregătirea pentru programele „Rabla clasic”, „Rabla plus” şi „Rabla local” a început

La începutul şedinţei de marți (din 31 ianuarie) a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la aceste programe. De asemenea, ministrul a anunțat că este pregătit deja bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare.

„Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’. În cadrul Programului ‘Rabla clasic’, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la ‘Dacia’, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023.”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

A crescut numărul de maşini noi înmatriculate pe piața auto din România

În acelaşi timp, a precizat oficialul, se va majora bugetul pentru achiziţia de maşini electrice. Ministrul a subliniat, de asemenea, că anul trecut s-au constatat evoluţii pozitive pe piaţa auto din România. Totodată, numărul de mașini de mâna a doua s-a redus pentru prima dată în ultimii ani în țara noastră, iar autoritățile își propun să scoată în jur de 250.000 de maşini vechi din circulaţie.

„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru ’26 va fi atinsă.”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.