‘Sistemul bancar trebuie să aibă un rol central în această creştere economică. Fără creştere economică şi fără locuri de muncă, nu vom avea nicio şansă. Sistemul bancar românesc este solid, bine capitalizat şi cu o credibilitate majoră şi bine reglementat. Relaţia dintre Banca Centrală şi sistemul bancar este foarte bună’, a afirmat Tănăsescu.

Acesta a precizat, totodată, că actualele constrângeri pe care sistemul bancar european le are pot conduce gradual la o creştere economică.

‘Este o problemă care frământă pe mulţi şi foarte sensibilă. Băncile au avut un tip de comportament bun în ceea ce priveşte expunerea pe România. E limpede că actualele constrângeri pe care sistemul bancar european le are în faţă vor duce la un proces gradual de creştere. Cred că acest lucru /capital de 9% pentru bănci, n.r./ nu trebuie să reprezinte un consens, ci o posibilitate ca sistemul bancar european să crească’, a spus oficialul FMI.

Miercuri, în cadrul aceleaşi dezbateri, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, s-a declarat ‘îngrijorat’ de impactul pe care actualele reglementări îl pot avea asupra sistemului bancar din România.

‘Este foarte important să găsim un echilibru între reglementări şi impactul pe care acestea îl vor avea, dacă vrem să avem un credit mai ieftin. Noi, ca bănci, vrem să dăm credite, să avem clienţi mulţumiţi. Sunt puţin îngrijorat de impactul pe care îl au reglementările care sunt acum în funcţiune în România. Sper ca sistemul bancar să facă faţă creşterii economice de care România are nevoie în acest moment. Importantă este creşterea economică. Asta ne va scoate din situaţia în care ne aflăm astăzi. Este foarte importantă şi încrederea consumatorului. Pentru a îmbunătăţi încrederea, care la ora actuală nu există, avem nevoie de reglementări, de consolidare fiscală’, a precizat Groningen.

Şeful Raiffeisen Bank România a adăugat că impunerea de reglementări noi este binevenită, însă acestea aduc şi riscuri.

‘E foarte bine că se vine cu reglementări noi, dar există şi riscuri. Mă bucur că există iniţiative la nivel european şi sper să ajungem la o situaţie mai eficientă, dar nu putem să ignorăm faptul că orice reglementare are şi un impact. Personal, consider că ce ar putea să aibă un impact mai mare ar fi cerinţa de 9% pentru capital şi nu vorbesc neapărat de băncile din România, ci de băncile-mamă’, a spus Steven van Groningen.

Banca Naţională a României organizează, miercuri, în colaborare cu Oxygen Events, la sediul instituţiei, conferinţa cu tema ‘România încotro? Evaluări europene şi implicaţii asupra României’.
SURSA: Agerpres