"Menţinerea expunerii subsidiarelor băncilor din România este crucială. Şi cred că în mesajul preşedintelui României la această reuniune (de miercuri a Consiliului European, la Bruxelles – n.r.) un mesaj care a fost îmbrăţişat de toate statele, a făcut ca în comunicatul final să apară acea frază la menţinerea expunerii subsidiarelor în toate ţările din Europa", a afirmat Tănăsescu la emisiunea "După 20 de ani, difuzată duminică la Pro TV, informează mediafax.ro.

În opinia reprezentantului României la FMI, “retragerea banilor din subsidiarele băncilor străine reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa României”.
Acesta a spus că se discută şi posibilitatea de a relua un nou acord de tipul înţelegerii de la Viena, prin care băncile-mamă s-au angajat în 2009 să menţină expunerile pe România.

Vorbind despre pachetul de ajutor financiar pentru Grecia şi reducerea datoriei ţării cu 100 de miliarde de euro, Tănăsescu a afirmat că această decizie a venit într-un moment foarte important şi are dublă semnificaţie – oamenii politici europeni au ajuns la un consens şi pachetul propus a creat expectaţii foarte mari, generând credibilitate cu creşteri pe bursele asiatice, americane şi europene.
Reprezentantul României la FMI a punctat că politica de supraveghere a BNR este una "foarte adecvată", demonstrată prin ieşirile infime de capital de până acum.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Clauza de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele membre a fost inclusă pentru a evita presiunea pe pieţele de credit şi, implicit, în economia reală.

Şefii de stat şi de guvern din zona euro au prezentat joi dimineaţa principalele componente ale unui plan pentru a scoate Europa din criza datoriilor de stat.