Tabloidul News of the World a scandalizat opinia publică din Marea Britanie pentru că a intereceptat telefoanele rudelor militarilor uciși în Irak sau Afganistan.

"News of the World se va închide după apariția unui ultim număr, în acest week-end”, a precizat, într-un comunicat,  James Murdoch, președintele News International,  filiala britanică a grupului News Corp, aparținând magnatului  Rupert Murdoch.

Scandalul ascultărilor telefonice ilegale făcute de tabloidul britanic News of the World a inflamat în ultimele zile opinia publică, riscând să compromită imaginea magnatului media Rupert Murdoch, dar și pe cea a premierului David Cameron.

Presa din Regatul Unit a dezvăluit astăzi că tabloidul acuzat că a interceptat telefoanele unor celebrități nu i-a iertat nici măcar pe militarii uciși în diverse misiuni, fiind ascultate telefoanele familiilor acestora.

Cotidianul Daily Telegraph susține că numerele de telefon ale familiilor mai multor soldați care și-au pierdut viața în Irak sau Afganistan au fost găsite în dosarele detectivului privat Glenn Mulcaire, care a lucrat pentru News of the World. Acesta a fost condamnat deja pentru că a ascultat, ilegal, convorbirile telefonice ale unor vedete, la solicitarea tabloidului.

Deși poliția nu a luat deocamdată legătura cu rudele soldaților morți, câteva dintre acestea au declarat că au fost contactate de o publicație, care le-ar sugerat că au avut telefoanele interceptate.

Informațiile apar la o zi după ce presa britanică a dezvăluit că News of the World ar fi interceptat convorbirile telefonice ale rudelor victimelor atentatelor din 7 iulie 2005, de la Londra. În plus, se pare că ca unii politiști ar fi fost mituiți de tabloid.

Urmează alte arestări

În paralel, poliția din Marea Britanie se confruntă cu solicitările mai multor familii ale unor oameni care și-au pierdut viața fie în atacuri teroriste, fie în urma tsunami-ului din 2004, din Indonezia, și care vor să afle dacă au fost ținte ale interceptărilor ziarului News of the World.

Există semnale că, la finele acestei săptămâni, cel puțin cinci jurnaliști de la controversatul tabloid vor fi arestați în acest scandal.

De la izbucnirea scandalului interceptărilor ilegale, în 2006, cel puțin cinci ziariști au fost audiați, iar detectivul privat Glenn Mulcaire, angajat de NoTW, a fost condamnat la închisoare.

Se pare că aproape 4000 de persoane – membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema sau sportive – au avut telefoanele ascultate de jurnalişti.