“Aş vrea ca la finalul anului 2011 să ne apropiem de aproape trei miliarde euro ca absorbţie din fonduri structurale. Până la această dată s-au cheltuit două miliarde euro şi alţi patru miliarde de euro sunt angajaţi în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a spus Tabără.
România nu poate continua să fie importatoare de alimente, având în vedere potenţialul pe acre îl are. “România nu poate fi o ţară importatoare de produse alimentare. Într-un astfel de sistem, marii investitori nu vin. Sfârşitul anului 2010 – începutul lui 2011 ne dă certitudine că anul agricol va fi unul bun”, a mai arătat Tabără.
Fermierii români au, în prezent, în conturi, circa 3,4 miliarde euro ca plăţi pentru dezvoltare, în timp ce sectorul agricol din România beneficiază de 37% din totalul fondurilor europene alocate în Uniunea Europeană pe sectorul agricol, a precizat ministrul.
“Sectorul agricol din România beneficiază de 11 miliarde de euro, avem deci 36-37% dintre sursele de finanţare din Uniunea Europeană. La ora actuală, 3,4 miliarde de euro se găsesc în conturile fermierilor ca plăţi efectuate. S-au găsit aceste surse care s-au dus efectiv către fermieri”, a menţionat Tabără.