Declaraţiile au fost făcute după consultări cu patronatele din domeniul turismului, comerţului şi restaurantelor.

Ministerul Finanţelor Publice a organizat consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului, discuţiile fiind conduse de ministrul de resort, Eugen Teodorovici, după cum a anunţat instituţia pe site.

La consultări au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie.

MFP a luat iniţiativa legiferării bacşişului ca urmare a nevoii de a clarifica situaţiile în care firmele găsite cu nereguli pot fi sancţionate de către ANAF, la cererea partenerilor din piaţă.

Avocatul poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituţională a României în privinţa OUG 8/2015, care reglementează, printre altele, impozitarea bacşişului, registrul de bani personali şi sancţiuni privind nereguli în utilizarea caselor de marcat, pe motiv că este neconstituţională în integralitatea sa. În sesizare, se arată că reglementările "pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică".