Cea mai mare supriză vine din România, care are un europarlamentar clasat pe locul 4 al influenței la Bruxelles, din cei 751 de aleși ai Parlamentului European. Este vorba despre Adina Vălean, aleasă în 2014 pe listele PNL, și cunoscuta în țara natală mai degrabă ca soția lui Crin Antonescu.

Vălean conduce Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară. Românca a strâns 70,5 puncte, din 100 posibile, în topul celor de la VoteWathe Europe, care au luat în considerare trei elemente în atribuirea punctajelor: influențarea politicilor europene, rolul de lider în PE și conexiunile politice la nivel european.

Românca este chiar mai bine plasat decât liderul ALDE, belgianul Guy Verhofstadt, sau germanul Udo Bullmann, liderul grupului social-democrat din PE. Pentru a înțelege importanța studiului, trebuie spus că în anul 2016 institutul VoteWatch Europe au fost declarat cel mai influent think-thank de la Bruxelles, iar de-a lungul timpului a avut studii în peste 20 de țări.

O altă mare supriză este pesedistul Ioan Mircea Pașcu, aflat pe locul doi între europarlamentarii românii în ceea ce privește influența. Pașcu se află pe locul 31 în clasamentul general, dar el nici măcar nu se mai află pe listele PSD pentru alegerile din acest an.

Iată cum arată top 10 cei mai influenți europarlamentari

Pe primul lor se află președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), o poziție logică ținând cont de rolul său de șef al legislativului european.

Pe locul doi este liderul grupului PPE, germanul Manfred Weber. Acesta este în prezent cel mai tânăr lider de grup în actualul Parlament, precum și cel mai tânăr lider al grupului PPE, și este favorit pentru a deveni următorul președinte al Comisiei Europene.

Pe locul trei se află președintele Comisiei pentru afaceri economice și monetare, italian Roberto Gualtieri. El a contribuit la formarea a mai mult de 30 de rapoarte privind politica economică între 2015 și 2019.

Președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, Adina-Ioana Vălean (PPE), România, este pe locul patru în lista celor mai influenți europarlamentari.

Al cincilea cel mai influent eurodeputat, germanul Udo Bullmann, este președintele grupului socialist (S & D), precum și un membru al mai multor delegații ale relațiilor parlamentare euro-latino-americane.

Austriacul Othmar Karas (PPE) este numărul șase, în principal datorită contribuției sale la formarea unui număr mare de rapoarte privind politica economică.

Spaniolul Eider Rubial Gardiazabal (S & D) ocupă a șaptea poziție, grație rolului său în elaborarea unui număr mare de rapoarte privind aspectele bugetare.

Polonez Danuta Maria Hübner (PPE), președintă a Comisiei pentru afaceri constituționale, se află pe locul opt. Este, de asemenea, membră a Delegației pentru relațiile cu Statele Unite.

Pe locul 9 se află belgianul Guy Verhofstadt, vocalul președinte al grupului (ALDE), precum și reprezentantul Parlamentului European pentru negocierile cu Brexit.

Social-democratul spaniol, Inés Ayala Sender, coordonator politic al S & D în Comisia pentru control bugetar, închide topul primilor 10.

Întreg clasamentul, dar și studiul care arată cât de eficienți sunt eurodeputații români poate fi consultat pe site-ul VoteWatch Europe.