În jurul orei 10.17, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a raportat transferul a 34,3 milioane acţiuni Sinteza Oradea (STZ), reprezentând 51,9% din capitalul social. Pachetul a fost vândut prin intermediul unei tranzacţii speciale (încheiate în afara pieţei) pentru suma de 19,93 milioane lei (4,64 milioane euro).
Transferul s-a încheiat la preţul de 0,5810 lei/acţiune, în creştere cu 11,7% faţă de ultima cotaţie. Totuşi, dacă ne raportăm la cotaţia de acum două săptămâni, de 0,2000 lei, din 15 decembrie, tranzacţia surpriză de azi s-a încheiat la un nivel de aproape trei ori mai mare. Practic, pentru a putea vinde la preţul dorit, acţionarul majoritar a trebuit să aştepte sau să urce cotaţia acţiunilor într-un ritm fulminant, cu maximul posibil de 15% în fiecare zi din ultimele două săptămâni.
Tranzacţia de azi dă companiei Sinteza o valoare de piaţă de circa 20 milioane lei (aproximativ 9 milioane euro).
Dacă vânzătorul este clar, firma Potro Petrol SRL din Timişoara, cumpărătorul încă nu este cunoscut. Potrivit unor investigaţii din urmă cu mai bine de cinci ani realizate de jurnaliştii de la România liberă, în cadrul firmei Porto Petrol erau asociaţi fraţii Iancu, prin intermediul firme VGB Bucureşti (cu 50%), precum şi  două femei de afaceri din Timişoara, una din ele fiind Ioana Pop, soţia administratorului de atunci Cristi Pop.
Printre acţionarii din prezent ai Sinteza se mai numără şi Tincău Gabor, cu 28,1% din acţiuni, restul de circa 20% revenind altor acţionari. Titlurile Sinteza se tranzacţionează la categoria a doua a BVB.

Te-ar putea interesa și: