Însă în luna aprillie a acestui an, magistratul își termină oricum mandatul, iar visul său de a vira spre șefia DNA pare unul deja compromis. Funcția de procuror general este una extrem de importantă în stat, iar Klaus Iohannis nu dorește să lase la voia întâmplării ocuparea acestuia.

Conform unor surse judiciare, cele mai multe șanse în momentul de față pentru ocuparea acestui post le-ar avea Laura Oprean, numărul 2 din Parchetul General. Propunerea ei ar veni chiar de la Augustin Lazăr, iar șeful statului pare să fie de acord. Însă, în același timp, acesta ar fi sfătuit să accepte totuși un nume complet nou și curat. Să fie cineva tânăr, dar cu suficientă experiență pentru a se putea impune în sistem. De asemenea noul procuror șef ar trebui să nu aibă scheleți vizibili în dulap și să nu poată fi legat politic de niciun partid, cel puțin, nu oficial.

Carmen Damian este iarăși un nume care este luat în calcul în aceste momente. La sfârșitul anului trecut  aceasta a cerut încetarea activității de la structura centrală a DNA. 

Solicitarea ei a fost  considerată a fi una cel puțin interesantă, momentul ales de procuror să ceară încetarea activității la DNA survenind în condițiile în care anchetatorul avea în instrumentare două dintre cele mai grele și mai spectaculoase dosare aflate la DNA: preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Realitatea TV și circuitele evazioniste care ar fi produs banii negri pentru finanțarea televiziunii la un anumit moment dat, precum și dosarul în care, la sfârșitul anului 2017, erau puși sub urmărire penală pentru luare de mită fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, fostul șef al Vămilor – Viorel Comăniță, și fostul șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea, acuzați că ar fi primit mită de la rețele de evaziune cu produse petroliere.

Rămâne de văzut dacă președintele se va decide să o susțină pe Laura Oprean sau va lua în calcul alte propuneri complet noi.