Klaus Iohannis a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție, prin intermediul unor prieteni sibieni, atunci când ea era încă studentă.

Cei doi și-au unit destinele șapte ani mai târziu, în 1989. Ei au ales să rămână în România, deşi întreaga familie a lui Iohannis a emigrat în Germania.

Imediat după absolvirea facultății, cei doi au lucrat ca profesori la Agnita și Sibiu.

După 1989, ei au ajuns să predea la liceele în care fuseseră cândva elevi, la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, respectiv la “Colegiul Național “Samuel von Brukenthal”

Soția președintelui provine dintr-o familei catolică din Sântu, județul Mureș. Ion Lăzurcă, tatăl său, a fost blănar, ea provenind dintr-o familie destul de înstărită.

În timpul relației lor, Iohannis, la vremea respectivă profesor, fusese repartizat într-o localitate la 60 de km de Sibiu, dar făcea naveta foarte des pentru a se întâlni cu cea care urma să-i fie soție.

Un verișor primar de-al lui Carmen Iohannis a dat, la un moment dat, publicității o fotografie făcută înainte de 1989. “Klaus nu apare în poză, pentru că a făcut-o chiar el”, a dezvăluit bărbatul, potrivit știrileprotv .