Persoanele care vor să încaseze o pensie de un milion de lei pot face acest lucru fără prea multe bătăi de cap. Potrivit unui studiu realizat de Anghel Alexandru, director la OTP Asset Management, există o rețetă prin care oricine poate obține o pensie de milionar.

Totul constă în economii. Mai exact, fiecare român pornește de la economii zero si se bazeaza doar pe salariul mediu din România, adică pe suma de 3.411 lei. Potrivit directorului OTP Asset Management, cu o inflație se poate ajunge ca la vârsta de 65 de ani, pensia să fie și de un milion de lei.

Calculul este simplu. Banii pentru pensie trebuie puși undeva unde randamentul este de 7.5%. Asta înseamnă că excluzi depozitul la bancă, unde dobânda este în jur de 2%.

Totuși, cine vrea o astfel de pensie trebuie să se apuce să strângă bani devreme. Astfel, cine începe de la 20 de ani, trebuie să strângă lunar suma de 223 de lei, o sumă destul de mică, mai exact, 7% din salariul minim.

Cum încasezi o pensie de 1 milion de lei

Se poate și mai târziu. Dacă o persoană se hotărăște să strângă bani pentru pensie de la 25 de ani, aceasta trebuie să depună lunar suma de 330 de lei, adică 10% din salariul minim. 

Nici la 30 de ani nu este prea târziu. Cei care se apucă să strângă pensie de la această vârstă trebuie să puna deoparte, lunar suma de 492 de lei. La 40 de ani însă, suma crește considerabil. O persoană care se hotărăște să aibă o pensie mai mare trebuie să depună lunar suma de 1.139 lei, adică 33% din salariu mediu.

Și persoanele care au 45 de ani pot avea o pensie de un milion de lei, însă trebuie să investească jumătate din salariu mediu pentru a avea acest beneficiu. Mai exact, aceste persoane trebuie să depună lunar suma de 1.805 lei.

Anghel Alexandru, director la OTP Asset Management este de părere că oricine poate ajunge să încaseze o astfel de pensie, secretul este însă să înceapă mai devreme. Cu cât vârsta crește, cu atât banii depuși vor fi mai mulți, lucru destul de dficil, mai ales în cazul persoanelor care încasează un salariu minim.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea