Dacă cineva s-a gândit vreodată să conecteze o unitate USB la rețeaua de companie, atunci organizația respectivă este în pericol. Unități USB ce conțin malware, un USB pierdut care conține informații sensibile sau un USB pe care unul dintre utilizatorii companiei îl găsește și îl accesează din curiozitate, sunt doar câteva scenarii în care unitățile USB sunt un risc de securitate. Acest lucru este valabil pentru toate organizațiile indiferent de dimensiunea lor, din toate departamentele, din toate industriile și din toate zonele geografice.

Datele stocate sau transferate prin intermediul stick-urilor USB în cadrul unei companii ar trebui să fie păstrate într-o manieră privată. Prin urmare, este important să oferiți angajaților în mod proactiv soluții și să îi împiedicați să folosească propriul echipament de stocare mobil pentru a prelua date de la locul de muncă, pentru acasă și invers. Vă asigurați că angajaților li se oferă echipamente sigure și explicați cum să le utilizeze. Multe probleme pot fi prevenite cu ajutorul unor reguli clare în domeniul stocării datelor și al partajării informațiilor.

„În aceste vremuri tulburi, protecția datelor este o provocare serioasă pentru multe organizații. Organizațiile sunt mai vulnerabile în toate domeniile. Acest lucru este evident doar urmărind creșterea actuală a atacurilor ransomware. Punând la dispoziția angajaților unități flash USB criptate, încercăm să ajutăm organizațiile să răspundă cât mai bine posibil provocărilor ridicate de stocarea fizică și schimbul de date,” a declarat Gabriel Gidea, Business Development Manager Kingston Technology Romania and Bulgaria.

Ce putem face?

Pentru această amenințare, Kingston recomandă ca politică de companie, utilizararea unităților de memorie USB criptate. Pentru a limita riscurile utilizării unităților USB pentru stocarea și transferul datelor de business, Kingston a dezvoltat o gamă de unități Data Traveler sigure și criptate, procesul de criptare fiind realizat la nivel hardware. Unitățile USB criptate hardware sunt autonome, nu necesită software instalat pe computerul gazdă și sunt cele mai eficiente în combaterea programelor malware în continuă evoluție. În plus, unitățile USB criptate hardware vin cu un mecanisme de protecție, cum ar fi protecția împotriva atacurilor brute force (număr limitat de încercări de parolă) și cerințe complexe de parolă care fac dificilă aflarea parolei.

Pe de altă parte, discurile criptate software depind de software-ul instalat pe computer. În plus, împărtășesc resursele computerului cu alte programe, făcându-le la fel de sigure ca și computerul pe care sunt utilizate. Pentru a evita acest lucru, unitățile USB criptate hardware folosesc AES pe 256 de biți în modul XTS și sunt certificate FIPS. Ca urmare, informațiile sensibile nu pot ajunge niciodată pe stradă.

Kingston DT2000

Un model ce oferă un grad de securitate avansată este DataTraveler 2000. Cu o tastatură alfanumerică care blochează unitatea cu o combinație de cuvinte sau numere, pentru o protecție PIN ușor de utilizat, DT2000 dispune de criptare de date AES pe 256 de biți, bazată pe hardware, în modul XTS. Criptarea se face pe unitate și nu rămâne nici o urmă a codului PIN pe sistemul pe care această operațiune se desfășoară.

Disponibile cu capacități de la 4 GB până la 128 GB, DT2000 se prezintă cu o carcasă din aluminiu certificată IP57 (rezistentă la praf și apă), cu tastatură alfanumerică, utilizeând criptare hardware AES-XTS 256-bit cu certificare FIPS 140-2 Level 3. Unitatea are pe componentele sale interioare acoperire epoxidică rezistentă la manipulare, oferind în acelaşi timp moduri de citire și blocare automată, precum şi un mecanism de apărare împotriva atacurilor brute force. Implementările de securitate șterg totul de pe unitate (inclusiv codul PIN) după un total de 10 intrări PIN incorecte consecutive. Unitatea are o baterie inclusă litiu-polimer reîncărcabilă de 3,7 V și este acoperită de o garanție limitată de 3 ani.

Pentru mai multe informații despre gama Kingston de unități flash USB criptate, vă rugăm să vizitați https://www.kingston.com/en/usb-flash-drives?use=data%20security