Marcel Ciolacu promovează colaborarea româno-bavareză într-o ședință de guvern crucială

Marcel Ciolacu a transmis că va participa la prima primul summit guvernamental dintre România și Bavaria, unde se vor discuta aspecte de politică externă, securitate, afaceri interne și sociale.

Bavaria este cel mai important investitor și partener comercial al României între landurile germane, cu schimburi comerciale de peste 8 miliarde de euro.

Ciolacu a subliniat interesul pentru investițiile în România din partea companiilor bavareze din industria auto, inginerie și aerospace, datorită ritmului său de creștere economică remarcabil în Europa.

„Împreună cu miniştri români şi cu deputatul minorităţii germane voi participa la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care vom discuta despre dosare de politică externă şi europeană, securitate, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă.

Dimensiunea economică este un pilon al colaborării noastre. Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de peste 8 miliarde de euro.

Ne dorim ca marile companii cu sediul în Bavaria din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale să investească în România pentru că avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din Europa”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întâlniri de marcă și discuții strategice cu autoritățile bavareze

Marcel Ciolacu se află într-o vizită oficială în Bavaria începând de luni, debutând cu o recepție la Castelul Nymphenburg în onoarea sa. În München, va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești, etnicilor germani din România, sașilor și șvabilor, precum și ai cultelor.

Bavaria găzduiește cea mai numeroasă comunitate străină din acest land, cu 213.000 de cetățeni români stabiliți conform datelor oficiale.

Marți, Ciolacu va fi primit de prim-ministrul Bavarezei, Markus Söder, la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, unde vor avea o întâlnire tête-à-tête. Cele două guverne vor avea o ședință comună pentru a discuta despre relațiile bilaterale, aderarea statelor din Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova la UE, Strategia UE pentru Regiunea Dunării și securitatea în Europa, cu accent pe situația din Ucraina și măsurile de sprijin pentru țările vecine.

Vor aborda și subiecte precum cooperarea în securitate, migrație, Spațiul Schengen, educație și cercetare. Delegațiile vor semna un memorandum referitor la antreprenoriat, IMM-uri și startup-uri.

La vizita oficială sunt prezenți și miniștrii Sorin Grindeanu (Transporturi și Infrastructură), Angel Tîlvăr (Apărare Națională), Luminița Odobescu (Afaceri Externe), Ștefan-Radu Oprea (Economie, Antreprenoriat și Turism) și Simona Bucura-Oprescu (Muncă și Solidaritate Socială).

Marcel Ciolacu, susținător al Naționalei României la EURO 2024

Marcel Ciolacu a declarat că s-a bucurat să cânte pentru România alături de suporterii tricolori înaintea meciului de azi contra Ucrainei, la Campionatul European de fotbal.

El a subliniat că energia zecilor de mii de fani ai naționalei, prezenți la München pentru acest meci, va inspira jucătorii să lupte pentru victoria așteptată de întreaga țară.

Ciolacu a menționat că suporterii sunt extraordinari și vor oferi o susținere formidabilă echipei, exprimându-și mândria că poate fi alături de ei pe stadion, strigând în unison: „Hai, România!”

„M-am bucurat să cânt pentru România alături de suporterii tricolori înaintea meciului de azi contra Ucrainei, de la Campionatul European de fotbal.
Sunt convins că energia zecilor de mii de fani ai naționalei, veniți la Munchen pentru meciul de azi, le va da fotbaliștilor noștri puterea să lupte pentru victoria așteptată de o țară întreagă!
Avem suporteri minunați care vor face o galerie senzațională echipei noastre și sunt mândru să fiu alături de ei pe stadion, strigând într-un singur glas: Hai, România!”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de socializare.