SUA trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău în războiul cu Rusia. Specialistul remarcă faptul că, în cazul unui război, țări cum sunt Rusia și China vor pune accentul pe înarmare și sporirea capacității de apărare a tehnicii militare.

Din această cauză, principii tradiționale pentru SUA de ducere a unui război, cum ar fi capacitatea de adaptare și fermitatea, trec pe plan secund.

Clark și-a exprimat îngrijorarea din cauza lipsei de pregătire a forțelor americane actuale de a duce un război cu participarea trupelor neregulate.

“Se acordă preferință navelor bine înarmate și apărate puternic, avioanelor și formațiunilor militare, însă din cauza prețului ridicat, aceste forțe nu sunt accesibile în număr mare”, a declarat expertul.

În acest sens specialistul a făcut apel la Pentagon să opteze în special pentru scenariile în care pe primul plan se află căutarea de informații și luarea de decizii.

Clark recomandă în special metode precum blocada prelungită sau carantina teritoriului aliat, precum și interzicerea operațiunilor pe apă și în spațiul aerian.

Atributele unui astfel de conflict încă nu sunt atât de larg răspândite în cadrul forțelor armate americane de astăzi, se arată în articol. Prin urmare, aceste scenarii sunt cu adevărat cele mai rele pentru Pentagon, este de părere autorul.

“Trecerea la scenarii axate pe luarea de decizii îi va îmboldi pe militarii americani să se reorienteze de la platforme și formațiuni monolite mari la subunități și sisteme autonome mai mici, descentralizate. În afară de faptul că acestea sunt mai ieftin de cumpărat și întreținut, forțele descentralizate sunt mai ușor de regrupat în teatrul acțiunilor militare”, scrie expertul.

Clark crede că va fi o jignire ca SUA să piardă în fața Rusiei și a Chinei din cauza faptului că “nu a ținut cont de amănunte”.

“Dacă Ministerul Apărării nu își va regândi scenariile și nu-și va redistribui forțele, succesele Chinei și ale Rusiei în ‘zona gri’ din Marea Chinei de Sud sau din Crimeea ar putea deveni o regulă”, a avertizat expertul în articolul publicat în paginile revistei “Forbes“.