Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, nu a precizat valoarea ajutorului financiar îngheţat, dar a indicat că aceste sume se adaugă celor 255 de milioane de dolari – asistenţă militară deja suspendată.

"Confirmăm că suspendăm în această etapă asistenţa de securitate pentru Pakistan. Până ce guvernul pakistanez va întreprinde o acţiune decisivă contra talibanilor afgani şi a reţelei Haqqani (…), Statele Unite vor suspenda acest tip de asistenţă de securitate", a adăugat, într-un comunicat, reprezentanta Departamentului de Stat.

Această decizie vine la câteva zile după avertismentul liderului de la Casa Albă.

Preşedintele american, Donald Trump, a lăsat de înţeles luni că ar putea anula ajutorul furnizat Pakistanului, în prima sa postare pe Twitter din 2018.

"Statele Unite au acordat în mod stupid 33 de miliarde de dolari ajutor Pakistanului în ultimii 15 ani, iar ei nu ne-au oferit în schimb decât minciuni şi înşelăciune, luându-i drept idioţi pe liderii noştri", a scris preşedintele SUA.

"Ei adăpostesc terorişti pe care noi îi vânăm în Afganistan, fără mare ajutor. Gata!", a atras atenţia Trump.

Cotidianul New York Times a relatat săptămâna trecută că administraţia Trump ia în considerare foarte serios posibilitatea de a nu mai oferi un ajutor de 255 de milioane de dolari al cărui transfer a fost deja amânat, spunând că Pakistanul nu face suficient pentru a combate grupările teroriste care se află pe teritoriul său.

Relaţiile dintre SUA şi Pakistan, deja în dificultate din timpul administraţiei Obama, care denunţa de asemenea atitudinea ambiguă a Islamabadului, în special faţă de rebelii talibani din Afganistan împotriva cărora SUA luptă de la sfârşitul lui 2001, s-au degradat şi mai mult de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Trump a ameninţat încă din decembrie că nu va mai oferi ajutor Pakistanului. "Oferim sume enorme în fiecare an Pakistanului. Trebuie ca şi ei să ne ajute", a spus Trump, la prezentarea strategiei sale de securitate naţională.