Puternica îmbunătăţire a producţiei SUA se datorează avansurilor tehnologiei, precum fracturarea hidraulică şi forarea pe orizontală, care au permis extragerea de gaze din zăcămintele de nisipuri bituminoase, anterior puţin productive, din nordul şi sudul ţării.

Estimările Agenţiei de Informare pentru Energie (EIA) arată că SUA vor încheia anul 2013 cu un volum de hidrocarburi extrase de circa 25 milioane barili pe zi, împărţit aproape egal între gaze şi petrol.

EIA a semnalat că în 2011 şi 2012 nivelurile de producţie ale Rusiei şi SUA au fost aproape la fel, dar, în 2013, prima economie a lumii se va distanţa definitiv de Rusia, care va avea un volum de circa 22 milioane barili.

Pentru prima dată din anii ’80, SUA depăşesc Rusia atât la producţia de gaze naturale cât şi la cea de petrol, şi devansează şi Arabia Saudită, primul producător mondial de petrol.

Această evoluţie este în linie cu strategia Guvernului american de reducere a dependenţei de hidrocarburile din străinătate şi de creştere a industriei extractive, pentru a începe nu numai să acopere necesarul intern, ci să şi exporte. AGERPRES