Pentru ca acordul să fie finalizat, va necesita semnarea din partea Canadei, ţara terţă din tratat, care gestionează mai mult de 780 de miliarde de lire sterline în comerţul anual, relatează BBC.

Discuţiile au început acum un an, după ce Donald Trump a ameninţat că va părăsi acordul. El a cerut în repetate rânduri renegocierea variantei de acord din 1994, despre care spune că generează un declin al ocupării forţei de muncă din SUA, în special în industria auto.

Presa din SUA raportează că cele două ţări au convenit că 75% dintr-un produs trebuie făcut în America de Nord pentru a beneficia de scutirea de taxe. Proporţia înseamnă o creştere de la 62,5% cât se stipula cadrul înţelegerii existente.  Canada, care nu a participat la negocieri în ultimele săptămâni, a menţionat că sistemul de soluţionare a litigiilor a fost „o prioritate”.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a scris pe Twitter că a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau despre avans şi speră că cele trei părţi vor putea încheia negocierile în această săptămână.