Potrivit acestui raport, în conformitate cu politicile actuale va fi nevoie de cel puţin cinci ani pentru recuperarea locurilor de muncă pierdute în Europa şi SUA în timpul recesiunii din 2008-2009.

‘O înrăutăţire a crizei din zona euro, prăpastia fiscală din SUA şi o încetinire dură în China ar putea provoca o nouă recesiune mondială’, a avertizat directorul diviziei de analiză de la ONU, Rob Vos. ‘Fiecare din aceste riscuri ar putea şterge unu până la trei procente din creşterea economiei mondiale’, a adăugat Vos.

Scăderile de impozite adoptate în timpul preşedintelui republican George W.Bush urmează să expire automat la 31 decembrie, iar preşedintele Barack Obama negociază cu aleşii republicani evitarea majorărilor de impozite şi reducerea cheltuielilor publice.

Conform raportului intitulat ‘Situaţia economiei mondiale şi perspectivele pentru 2013’, ONU estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 2,2% în acest an, urmată de o creştere de 2,4% în 2013 şi 3,2% în 2014. Cu toate acestea, raportul subliniază că o creştere cu 2,4% a PIB-ului mondial în 2013 este o creştere ‘mult sub potenţial’.

‘Acest ritm de creştere va fi departe de a fi suficient pentru a permite depăşirea crizei locurilor de muncă cu care multe ţări se confruntă în continuare. Cu politicile şi tendinţele de creştere actuale, ar putea dura cel puţin cinci ani până când Europa şi SUA vor recupera locurile de muncă pierdute ca urmare a recesiunii din 2008-2009’, se arată în raportul ONU. Sursa: Agerpres