Senatul american a respins joi o iniţiativă a republicanilor, care a vizat împiedicarea ridicării plafonului datoriei publice a SUA, evitându-se astfel reeditarea crizei care a agitat pieţele financiare anul trecut, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Republicanii au încercat, prin această iniţiativă, să nu permită Administraţiei Obama să se împrumute peste limita actuală de 15.194 de miliarde de dolari.

Propunerea republicanilor a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, unde aceştia deţin majoritatea, ei dorind să acrediteze, în acest an electoral, ideea că Barack Obama este un cheltuitor care măreşte datoria ţării. Însă votul negativ al Senatului, unde majoritatea o au democraţii, face inutil votul anterior dat de Camera Reprezentaţilor.

Astfel, administraţia de la Washington poate asigura în continuare finanţarea cheltuielilor publice şi nu mai riscă un blocaj, ca cel de anul trecut, când, în urma unei dispute pe aceeaşi temă între republicani şi democraţi, agenţia Standard and Poor’s a redus ratingul SUA, antrenând turbulenţe pe pieţele financiare internaţionale.