"Iniţiativa noastră legislativă transferă puterea de la Washington către americani", a declarat Kevin Brady, preşedinte al unei comisii a Camerei Reprezentanţilor însărcinată cu reforma.

Obamacare a fost votată în 2010 de majoritatea democrată din epocă şi a extins asigurările de sănătate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilităţi.

Republicanii, la putere în prezent la Casa Albă şi în Congres, s-au angajat de mai mulţi ani să abroge reforma democrată, dar nu sunt toţi de acord asupra modalităţii de a o înlocui, de altfel, prioritatea lor legislativă.

Proiectul dezvăluit luni şi care va fi dezbătut mai multe săptămâni de congresmeni elimina obligativitatea universală de a avea o asigurare medicală şi merge în sensul dezangajării statului federal.

Textul păstrează însă două reuşite majore ale sistemului Obamacare: posibilitatea pentru copii de a rămâne sub asigurarea părinţilor lor până la vârsta de 26 de ani şi interdicţia aplicată asiguratorilor de a discrimina pacienţii în funcţie de antecedentele lor medicale.

Aripa conservatoare a Partidului Republican ar putea încerca să elimine o prevedere a noului proiect: crearea unui credit fiscal, de 2.000 până la 14.000 de dolari anual, pentru a-i ajuta pe americani să îşi plătească primele de asigurare.

Cu prilejul unui discurs ţinut marţi în Congres, Donald Trump a atras atenţia că sistemul creat de Obamacare este pe punctul de a se prăbuşi, din cauza creşterii costurilor observate pe pieţele de asigurări de sănătate individuale în mai multe state. AGERPRES