Autorităţile americane investighează un posibil caz de fraudă, în care Fondul public de pensii al statului California a plătit peste 50 de milioane de dolari unei firme de consultanţă, ce aparţinea unuia dintre membrii board-ului director.

 

Deşi a plătit uriaşa sumă, California Public Employees’ Retirement System (Calpers) a pierdut sute de milioane de dolari, din investiţii şi plasamente păguboase, existând riscul ca banii să fi fost de fapt folosiţi în alte scopuri, sub acoperirea de „consultanţă”.

 

Calpers, cel mai mare fond de pensii din Statele Unite, anunţă că a demarat o investigaţie prin care urmareste sa desluseasca pentru ce a fost platita firma de consultanta Arvco Financial Ventures LLC, condusa de Al Villalobos. Acesta a fost membru in board-ul Calpers in perioada 1993 -1995, cand s-au semnat si contractele de consultanţă.

 

Investigaţia din California face parte dintr-o anchetă mai amplă, după ce procurorii au primit informaţii potrivit cărora mai multe fonduri de pensii au jucat practic „la ruletă” banii publici, prin diferite firme pe care le patronau.

 

Villalobos a declarat că va pune la dispoziţia procurorilor toate informaţiile cerute şi că a acţionat corect la vremea când făcea parte din conducerea Calpers.