Washingtonul ar putea acorda o garanţie de un miliard de dolari în prima jumătate a lui 2015 cu condiţia ca Ucraina să continue programul convenit cu Fondul Monetar Internaţional, a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat de presă. Dacă Ucraina va face progrese, SUA ar putea debloca o a doua garanţie de un miliard de dolari la finele lui 2015, adaugă Trezoreria SUA.

'Suntem încurajaţi de progresul reformelor făcute de autorităţile ucrainene şi salutăm cooperarea lor cu FMI şi angajamentul lor faţă de reformele dificile şi necesare', a indicat secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew.

SUA au acordat deja Ucrainei în luna aprilie 2014 o garanţie de credit în valoare de un miliard de dolari, care nu se traduce prin credite directe dar permite ţării să împrumute fonduri beneficiind de garanţia SUA.

O echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional se află la Kiev pentru a evalua perspectivele pe termen lung ale economiei ucrainene şi reformele avute în vedere de conducerea pro-occidentală. Guvernul condus de premierul Arseni Iaţeniuk se aşteaptă ca vizita misiunii FMI să conducă la eliberare a trei tranşe cumulate, în valoare de peste patru miliarde de dolari, din acordul stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari convenit anul trecut.

Războiul cu separatiştii pro-ruşi a provocat o contracţie a Produsului Intern Brut al Ucrainei de 7,5% în timp ce valoarea monedei naţionale a Ucrainei s-a prăbuşit iar rezervele valutare sunt la un nivel critic. Agenţiile de rating şi economiştii avertizează că datoria suverană a Ucrainei va trebui renegociată pentru a se asigura că ţara nu intră în incapacitate de plată.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: