"SUA nu vor înceta niciodată eforturile lor pentru a se asigura că responsabilii de acte teroriste vor plăti" pentru acţiunile lor, a declarat Kerry presei, în cadrul unei reuniuni pregătitoare înaintea Forumului economic Asia-Pacific (APEC), prevăzut să îşi deschidă lucrările luni în insula indoneziană Bali.

Raidurile lansate în Somalia şi Libia arată că ‘membrii Al Qaida şi ai altor organizaţii teroriste, chiar dacă fug, nu vor putea să scape’, a adăugat John Kerry, indicând că acesta este un avertisment pentru terorişti.

"Vom continua încercările de a-i aduce în faţa justiţiei, într-o manieră adecvată, cu obiectivul ultim de a ne asigura că astfel de acţiuni încetează", a adăugat şeful Departamentului de Stat.

Comandouri ale trupelor speciale americane au efectuat două raiduri îndrăzneţe vizând doi lideri islamişti suspectaţi de acte teroriste, unul în Libia, unde a fost capturat unul dintre presupuşii lideri ai Al Qaida, şi altul în Somalia.

Trupe speciale americane au capturat sâmbătă un reprezentant influent al organizaţiei teroriste Al Qaida în cursul unei operaţiuni în apropiere de capitala libiană Tripoli. Teroristul reţinut, cunoscut sub numele Abu Anas al-Libi, era căutat de mai mult de zece ani de Statele Unite pentru rolul său în atentatele comise în 1998 împotriva ambasadelor americane din Tanzania şi Kenya. Washingtonul pusese pe capul său o recompensă de 5 milioane de dolari.

Aceasta a fost o operaţiune comună a CIA şi FBI, potrivit presei de peste Ocean.

În acelaşi timp, după cum au relatat anterior agenţiile internaţionale de presă, forţele pentru operaţiuni speciale americane Navy SEAL au reţinut sâmbătă în Somalia un lider al grupării radicale somaleze ‘Al-Shebab’, care se presupune că este responsabil de recentul atac comis într-un centru comercial din Kenya, soldat cu mai mult de 60 de morţi.
Sursa: Agerpres