Miliardarul susține că vaccinul pentru coronavirus va fi gata în momentul în care se vor cunoaște mai multe lucruri despre acest virus, iar acest lucru poate dura câțiva ani.

„Aş vrea să pot spune că suntem la jumătatea drumului, dar nu cred asta. Dezvoltarea unui vaccin cere timp şi sunt încă multe lucruri pe care nu le ştim despre virus. O să treacă ceva timp până lucrurile vor reveni la normal”, susține Bill Gates.

Totuși, acesta este optimist, iar oamenii de știință care lucrează la dezvoltarea vaccinului îl fac să spere mai mult.

„În general crearea unui vaccin durează aproximativ cinci ani. Cei mai capabili oameni de ştiinţă lucrează din greu pentru asta, ceea ce îmi dă speranţă. Din ce am văzut în ultimele săptămâni, sunt încrezător că suntem mai aproape de previziunea optimistă”,  a adăugat miliardarul.

Situația se înrăutățește în SUA

Vineri, Statele Unite au înregistrat 50.031 de decese din cauza coronavirusului, cel mai grav bilanţ înregistrat în lume, potrivit Univeristăţii Johns Hopkins, citată de AFP.

În opinia lui Bill Gates, pandemia de coronavirus este „un scenariu de coşmar”, dar numărul deceselor provocare de boală ar putea să nu fie atât de ridicat aşa cum anticipează unii, înclusiv preşedintele Donald Trump.

Săptămâna trecută, Trump a anticipat că în Statele Unite ar putea avea loc între 100.000 şi 200.000 de decese provocate de boala COVID-19, confirmând estimările consilierului pentru sănătate al Casei Albe Anthony Fauci.

„Dacă respectăm distanţarea socială ar trebui să putem ieşi din pandemie cu un număr cu mult mai mic decât acesta”, a declarat Gates la televiziunea Fox News.

Scenariu de coșmar

Totodată, Gates consideră că în cazul în care oamenii vor continua să practice distanţarea socială şi vor rămâne în carantină, atunci numărul de cazuri ar trebui să scadă spre sfârşitul acestei luni.

„Acesta este un scenariu de coşmar pentru că răspândirea virusurilor respiratorii cu transmitere de la om la om poate creşte exponenţial. Şi, dacă am fi continuat să mergem la muncă, să călătorim aşa cum o făceam, curba îmbolnăvirilor nu ar fi scăzut până când majoritatea oamenilor nu ar fi fost infectaţi, iar atunci un număr uriaş ar fi ajuns la spital şi ar fi fost foarte mulţi morţi”, a mai spus Gates.

În ceea ce privește revenirea la normal, miliardarul a anticipat că lucrurile „nu vor reveni cu adevărat la normal până nu vom avea un vaccin care să ajungă practic în toată lumea”.

În anul 2015, Bill Gates a avertizat că o boală şi nu un război riscă să provoace milioane de morţi în deceniile următoare. Ulterior, Gates a spus că s-a făcut  numai 5% din ceea se putea face pentru a răspunde unei situaţii de tipul unei pandemii de coronavirus.

„Este dificil să aloci bani pentru ceva care nu şti când se va întâmpla. Sunt sigur că acum, cu acest impact uriaş, vom aloca bani”, mai susține miliardarul.