Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) nu a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, nemodificată din decembrie 2015, dar analiştii se aşteaptă la o decizie în acest sens în această toamnă, informează Agerpres.. Cheltuielile gospodăriilor au crescut semnificativ, iar rata şomajului a scăzut în ultimele două luni, se arată în comunicatul FOMC.

Conform datelor oficiale, în prezent, rata inflaţiei în SUA se situează la 1,6%, sub ţinta Fed de 2%.
“Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivei economiei par destul de echilibrate. Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că există motive pentru o majorare a ratei dobânzii, dar a decis să mai aştepte o perioadă. Dacă situaţia de pe piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească şi nu apar riscuri semnificative, ne aşteptăm la o majorare a ratei dobânzii”, se arată în comunicatul Fed.
În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007 – 2009. Ritmul de creştere al PIB-ului SUA este mai solid şi este necesară majorarea ratei dobânzii pentru a preveni supraîncălzirea economiei şi un nivel ridicat al inflaţiei, a declarat preşedintele Fed, Janet Yellen.

Te-ar putea interesa și: