Institutul americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins a explicat, bazându-se pe imagini din satelit înregistrate în cursul ultimelor două luni, că regimul de la Phenian a efectuat în mod evident un test al propulsorului rachetei sale balistice intercontinentale (ICBM) KN-08, cu o raza teoretică de acţiune cuprinsă între 5.500 de kilometri şi 11.000 de kilometri.

Imaginile arată că Phenianul ar putea să pregătească 'în viitor pentru un program de lansare mai consistent', a explicat institutul pe blogul său, numit 38 North.

Lucrările în curs vor permite bazei Sohae să găzduiască 'lansarea unor nave spaţiale mai voluminoase şi rachete intercontinentale capabile să lovească ţinte din Asia de Nord-Est şi din Statele Unite', precizează institutul care este de părere că în situaţia actuală o nouă lansare ar putea avea loc cel mai devreme în martie sau aprilie.

Phenianul susţine că programul său spaţial urmăreşte un scop pur ştiinţific, în timp ce Seulul şi aliaţii acestuia, mai ales Statele Unite, acuză regimul comunist că pune la punct rachete intercontinentale, încălcând sancţiunile Naţiunilor Unite.

În prezent, Coreea de Nord exercită presiuni asupra inamicilor săi sud-coreeni şi americani pentru reluarea negocierilor în şase (SUA, cele două Corei, Rusia, China şi Japonia) care vizează renunţarea la programul nuclear al Phenianului în schimbul unui ajutor, în special energetic.

Sursa: Agerpres