Astfel, 12 avioane F-15 şi aproximativ 180 de militari din personalul escadrilei nr.493, de la baza RAF Lakenheath, Anglia, au fost relocaţi la baza aeriană din Ignatievo pentru a participa la manevre comune cu armata bulgară pe o perioadă de două săptămâni, a specificat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

'Aceasta este o reflectare a angajamentului nostru ferm pentru consolidarea securităţii regionale', a subliniat acesta, indicând că exerciţiul a început luni şi va continua până la 1 septembrie.

Scopul acestei desfăşurări este instruirea şi pregătirea în comun prin aplicarea cadrului de interoperabilitate, a indicat acelaşi purtător de cuvânt.

Exerciţiile comune bulgaro-americane intervin într-un moment în care SUA şi aliaţii lor din Europa de Est manifestă îngrijorare în legătură cu interferenţa Rusiei în situaţia din Ucraina. Există temeri că Moscova ar putea încerca să destabilizeze şi alte ţări din regiune, scrie publicaţia menţionată.

Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că aproximativ 600 de militari vor fi desfăşuraţi în luna octombrie în republicile baltice şi Polonia pentru o serie de exerciţii de antrenament pe durata a trei luni.

NATO a efectuat anterior aplicaţii la scară largă în Europa, în timp ce SUA au început livrări de echipamente grele pe bătrânul continent.
Sursa: Agerpres