Departamentul Trezoreriei a anunţat printr-un scurt comunicat că acest raport, aşteptat îndeosebi pentru aprecierea Washingtonului asupra politicii Chinei şi a monedei sale naţionale, yuanul, va fi dat publicităţii după ‘mai multe reuniuni internaţionale’.

Reuniunile respective sunt întâlnirea miniştrilor de finanţe ai G20, ce va avea loc la Washington în perioada 19-20 aprilie, şi reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi cea a Băncii Mondiale, la 20 şi 21 aprilie, în capitala americană.

Trezoreria menţionează, de asemenea, viitorul ‘dialog strategic şi economic’ între China şi Statele Unite, a cărui dată nu a fost încă anunţată, dar care este posibil să aibă loc în mai sau iunie în China.

Legea prevede ca raportul cu privire la ratele de schimb să fie dat publicităţii în fiecare an cel mai târziu la 15 aprilie (pentru cel pe primul trimestru) şi la 15 octombrie (pentru cel de-al doilea).

Trezoreria a publicat cu întârziere ultimele trei documente.

Anunţul amânării acestui document provoacă, de obicei, un val de indignare printre aleşii din Congres, un mare număr dintre aceştia acuzând că valoarea scăzută de monedei chineze este vinovată de toate pagubele economiei americane, precum şi guvernul american pentru lipsa de vigoare în apărarea intereselor SUA în faţa Beijingului.