Casa Albă a anunțat vineri retragerea din crucialul tratat semnat în timpul Războiului Rece și care avea scopul de a limita o cursă a înarmării în Europa.

Washingtonul a spus că răspunde astfel încălcării de către Rusia a acordului semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Decizia dă startul unei retrageri din tratat, care va dura efectiv șase luni. Administrația preșdintelui Trump a precizat că SUA sunt pregătite să revină asupra deciziei, dacă Rusia va distruge toate armele care încalcă tratatul.  

Washingtonul i-a anunţat în prealabil pe aliaţii săi din NATO, potrivit informaţiilor. Alianţa intenţionează să sprijine decizia printr-o declaraţie cât mai repede posibil după anunţ.

Secretarul de stat american Mike Pompeo se va exprima vineri într-o conferinţă de presă la Washington.

Anunțul survine la o zi după o încercare de salvare a tratatului eşuat. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat joi că Rusia nu mai vede ”nici un progres” în ce priveşte menţinerea tratatului, semnat în urmă cu peste treizeci de ani. 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan.

Acordul interzicea rachetele nucleare cu o rază de 500 până la 5.500 de kilometri, conform Realitatea.ro.