Cotaţia petrolului a înregistrat o scădere istorică în noaptea de duminică spre luni, după ce Arabia Saudită a zguduit pieţele prin lansarea unui război al preţurilor împotriva fostului său partener, Rusia.

Cotaţia petrolului în Statele Unite s-a prăbuşit cu până la 27%, până la un minim al ultimilor patru ani de 30 de dolari/baril. Cotaţia petrolului Brent a căzut şi ea cu 22%, până la 35 de dolari/baril. Cea mai mare scădere într-o singură zi a fost anterior înregistrată în anul 1991.

Aceste scăderi vin în urma imploziei alianţei dintre OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia, care a avut loc vineri. Rusia a refuzat să-şi reducă producţia în încercarea de a stabiliza piaţa, puternic afectată de epidemia de coronavirus, aşa cum şi-a dorit OPEC. Eșecul negocierilor de la Viena s-a simțit încă de vineri în cotaţiile petrolului, care au scăzut încă de vineri cu 10%. Apoi, Arabia Saudită a inflamat situaţia în timpul weekend-ului, scăzând preţurile oficiale cu 6 dolari, până la 8 dolari, într-o încercare de a redobândi controlul pieței și a pune presiune pe Rusia, scrie CNN.

Epidemia de coronavirus scade cererea pentru ţiţei în acest an

Înainte de reuniunea de la Viena, miniştrii din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol anunţau că sprijină un plan prin care statele OPEC şi alţi producători, inclusiv Rusia, să reducă producţia de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020, dacă Moscova se alătură planului.

Luna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a previzionat că se aşteaptă pe plan global la o cerere mai scăzută pentru ţiţei în 2020, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, şi a anunţat că producţia sa a scăzut semnificativ în ianuarie, fiind implementat noul pact privind limitarea furnizării.

Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

“Principalul factor pentru revizuirea în scădere a estimărilor în primul semestru din 2020 îl reprezintă epidemia cu noul coronavirus. Aceasta va încetini şi avansul economiei mondiale anul acesta”, se arată în raportul OPEC, scrie Agerpres.