Intr-un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, cei mai fericiti locuitori sunt cei din Danemarca si Finlanda, in timp ce la polul opus se afla bulgarii si ungurii. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 30.000 de oameni din toate cele 27 de state membre, care au raspuns la intrebari referitoare la calitatea vietii.

Francezii, britanicii si spaniolii sunt peste media europeana in materie, urmati imediat de germani, cehi si slovaci. Spre zona de mijloc se afla Polonia, Austria si Italia. Romania este in partea de jos a clasamentului, aproape de ultimele locuri.

Studiul arata ca nu banii sunt cel mai important factori care ii fac pe oameni sa fie fericiti. Printre elementele cele mai bine clasate se numara relatiile sociale si ingrijirea sanatatii. Nu trebuie omis faptul ca in tarile cu un venit mare pe cap de locuitor, gradul de fericire al cetatenilor este mai ridicat. Astfel, majoritatea tarilor „nefericite” se afla in Est. Potrivit lui Branislav Mikulic, de la Eurofound (Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca), ce a realizat studiul „dupa ce un nivel al satisfactiei a fost atins, banii nu mai au un rol decisiv”.