Potrivit acestui studiu, Luxemburg este lider european la capitolul economii, 89% din cei chestionaţi declarând că au pus bani deoparte. La extrema cealaltă se află România.

Acelaşi studiu arată că, în privinţa evoluţiei economiilor personale în ultimul an, acestea au scăzut în rândul a 52% din italieni şi a 47% din spanioli. În schimb, în Turcia şi Marea Britanie, aproape jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că au reuşit să pună deoparte mai mulţi bani în ultimele 12 luni.

La întrebarea dacă sunt mulţumiţi de situaţia economiilor făcute, olandezii şi germanii s-au declarat cei mai fericiţi (47% şi, respectiv, 46%). Cei mai nemulţumiţi sunt cehii, italienii şi spaniolii (38% şi 36%).

Peste două treimi din cei chestionaţi au afirmat că nu mai cheltuiesc la fel de mult pe hobbyuri, îmbrăcăminte şi îngrijire personală. În schimb, cheltuielile cu educaţia şi sănătatea au fost cel mai puţin afectate.

În medie, mai mulţi europeni spun că pot trăi din economii timp de trei luni (49%) decât cei care consideră că nu pot face aceasta (47%).

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 14.000 persoane adulte din Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Marea Britanie.

Sursa: Agerpres