Principalele sectoare atractive în acest an sunt cel energetic, financiar-bancar, bunuri de consum şi sectorul industrial.
„În ceea ce priveşte România, în 2011 înregistrăm o creştere semnificativă a interesului investitorilor pentru domeniul M&A, atât din partea fondurilor de investiţii cât şi a celor strategice. Principalele sectoare atractive în acest an sunt cel energetic (atât green energy cât şi convenţională), financiar-bancar (exituri, vânzări, restructurări de portofoliu), bunuri de consum şi sectorul industrial”, a declarat Horea Popescu, partener, Departamentului Corporate, CMS România.
În acest an se prefigurează o pregătire pentru 2012, când se vor înregistra creşteri foarte mari în domeniu. „2011 se anunţă a fi un an al acumulărilor şi al pregătirilor pentru anul următor, când se vor culege, cu adevărat, roadele acestei frenezii a activităţii care a început în domeniul M&A în România. Nivelurile de utilizare, care s-au dublat în ultimele luni, în cazul Departementelor Corporate ale CMS, explică optimismul nostru în ceea ce priveşte revenirea susţinută a creşterii mult aşteptate,” a spus Gabriel Sidere, managing partner, CMS România.
Anul trecut au crescut cu 25% fuziunile şi achiziţiile
Potrivit datelor Studiului Anual European CMS privind Fuziunile şi Achiziţiile, s-a înregistrat în ultima perioadă o revenire a pieţei vânzătorilor, coroborată cu o creştere a numărului de tranzacţii.
Comparativ cu 2009, la nivel european, în 2010 s-a constatat o creştere de 25% a numărului de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, tendinţă care continuă şi în 2011, se arată în studiu. Deoarece tot mai mulţi investitori sunt interesaţi de piaţa de M&A, oficialii CMS estimează că în 2011 tendinţa de a transfera riscul contractual înapoi cumpărătorilor este improbabilă, existând, cu siguranţă, o revenire la o piaţă mai favorabilă vânzătorilor.
Obiceiuri diferite ale europenilor
Studiul evidenţiază, de asemenea, diferenţe semnificative în ceea ce priveşte obiceiurile şi practicile de piaţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor în Europa.
Asrfel, în Europa Centrală şi de Est, arbitrajul rămâne principalul mecanism de soluţionare a disputelor (76% vs. 33% în Europa, în 2010), în timp ce în Europa de Sud, tranzacţiile au avut tendinţa cea mai redusă din Europa de a conţine dispoziţii de minimis sau clauze globale (basket).
În Europa Centrală şi de Est, tranzacţiile cu clauză de indexare a preţului de achiziţie („earnout”) au fost rare (doar 8%), iar clauzele de neconcurenţă au fost utilizate mult mai rar decât în restul Europei.
„Profilul de risc al regiunii ECE, ca piaţă emergentă, este în continuare reflectat în termenii şi condiţiile tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii. Totuşi, pe fondul intensificării activităţii, alocarea riscurilor se normalizează. Cred că putem spune că în 2011 vom vedea o egalizare a condiţiilor pentru vânzători şi cumpărători”, a spus Helen Rodwell, CEE Head of Corporate Practice.
Studiul Anual European CMS privind Fuziunile şi Achiziţiile în 2011 a inclus şase regiuni europene, astfel: Regatul Unit, ţările germanofone (Austria, Germania şi Elveţia), Franţa, Benelux (Olanda şi Belgia), Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ucraina) şi Europa de sud ( Italia şi Spania).