Tehnologia blockchain, o soluţie complementară de ultimă generaţie, garantează integritatea şi consolidează transparenţa şi trasabilitatea procesului electoral, afirmă Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Sistemele şi aplicaţiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare, dezvoltate de STS pe baza hotărârii AEP, au implementată tehnologia blockchain.

”Un lanţ de încredere pe fluxul de informaţie”

„Specialiştii STS au dezvoltat şi au implementat soluţia tehnologică modernă blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea şi transparenţa acestora.

Atât datele din SIMPV, cât şi datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat – https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informaţiile înregistrate şi detaliile acestora”, precizează STS, într-un comunicat transmis vineri.

Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice şi nerepetabile, care se reactualizează din 5 în 5 secunde.

O eventuală modificare a informaţiei generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanţ de încredere pe fluxul de informaţie în care orice modificare este vizibilă.

AEP realizează testarea și auditarea

Toate informaţiile vor fi făcute publice, în timp real, pe site-ul web https://voting.roaep.ro şi vor putea fi accesate de oricine este interesat.

STS a predat sistemele informatice către AEP pentru a fi testate şi auditate.

Atât Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, cât şi Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare şi au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal şi de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale, arată Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

După testarea celor două sisteme de către INS şi AEP şi implementarea eventualelor cerinţe suplimentare, pe 1 decembrie, se va încheia acceptanţa pentru SIMPV şi se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral.