Derapaj incredibil al primarului Iașiului, Mihai Chirica. Acesta i-a jignit pe românii din străinătate la un post local de televiziune. Chirica spune că „satul românesc s-a decimat” din cauza tinerilor care pleacă în străinătate. Acesta a mai spus că multe dintre tinerele frumoase pleacă să se prostitueze, iar băieții  „muncesc pe te miri ce și sunt transformați în sclavi”.

„Acum îi vezi cum fetele tinere și frumoase multe dintre ele au ajuns să prostitueze și vedeți cum știrile se umplu cu români peste tot. Băieții, săracii, muncesc pe te miri ce, că nu-l plătesc ca pe un italian sau ca pe un englez sau ca pe un neamț sau ca pe un francez, îl plătesc…îl întreabă ‘Măi, ai diplomă?’, ‘N-am’, ‘Știi limba franceză?’, ‘Nu’, ‘Câte clase ai?’. Vezi 8, în cele mai bune cazuri. ‘Nu am cum să-ți dau salariul minim din Franța, ție am să-ți dau salariul ăsta, dacă vrei, dacă nu, la revedere!’. Și uite așa îi transformă în sclavi, iar noi acasă nu mai avem cu ce să ne întreținem părinții, bătrânii și satele sunt abandonate”, a mai declarat Mihai Chirica.

După aceste afirmații, liderul PNL Iași, deputatul Marius Bodea, îi cere demisia. „Dl. Chirica și-a pierdut complet busola morală, trebuie sa demisioneze imediat. Este inacceptabil ca primarul celui mai mare oraș din România după București, cu cei mai mulți tineri plecați la muncă în străinătate, să îi jignească într-un mod atât de grosolan. Acești tineri au fost goniți tocmai de neputința autorităților, adică inclusiv de neputința primarului Iașului, de a le asigura condiții de trai mai bune pentru a rămâne acasă. Chiar și așa, demisia lui Mihai Chirica ar fi o palidă scuza pentru românii pe care i-a jignit atât de grosolan”, a transmis Bodea printr-un comunicat de presă.

Și un ministru din guvernul Dăncilă i-a jignit pe cei din Diaspora. Prezent la o petrecere la care s-au cântat manele, Niculae Bădălău s-a distrat în timp ce românii din Diaspora erau jigniți.