‘Acest buget menţine pentru încă cel puţin un an de zile economia României într-o zonă de mediocritate, de creştere economică slabă, sub potenţialul ţării. Acest buget arată din nou victoria evaziunii fiscale asupra celui mai “cinstit” guvern care se afundă, de fapt, pe zi ce trece, în corupţie’, a declarat ieri, Theodor Stolojan, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al partidului.

Potrivit europarlamentarului PDL, bugetul întocmit de Guvernul USL arată din nou neputinţa absorbţiei fondurilor europene, reflectă lipsa unor strategii pe termen mediu şi lung cu efecte din ce în ce mai negative pentru cetăţeni şi pentru economie.

‘Se invocă din nou, în mod las, Acordul cu FMI şi cu Comisia Europeană ca fiind forţa care a determinat Guvernul să propună noi impozite şi taxe sau să le crească pe cele existente. Situaţia economică nu a cerut un acord cu FMI, asa cum a fost situatia din anul 2009, când România nu a avut nicio altă şansă de a supravieţui decât un acord cu Fondul şi cu Comisia Europeană. (…) România nu avea atunci altă opţiune. Astăzi, însă, România nu se află într-o stare de dezechilibru economic şi financiar care să o oblige să facă un acord cu FMI’, a subliniat europarlamentarul PDL. Potrivit acestuia, USL putea să negocieze acest acord într-o situaţie relaxată, într-o situaţie mult mai avantajoasă pentru România, însă negocierile nu au făcut decât să consemneze eşecul politicii economice a Guvernului:’ Rezultatul, pentru bugetul pe anul 2014, este o politică fiscală haotică, incoerentă, lipsită de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri şi economiei. Singurul principiu care funcţionează este că acela care plăteşte deja impozite şi taxe să plătească şi mai mult’.

Citiți și:

Mai mişcă ceva? Taxaţi-l!

Theodor Stolojan a criticat şi decizia Cabinetului Ponta de a-i lăsa pe primari să majoreze taxele pentru persoanele fizice cu peste 20%, arătând că, de fapt, Guvernul forţează autorităţile locale să ia astfel de măsuri în condiţiile în care, dacă nu o vor face, le va reduce alocările de la bugetul central.

Lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale este, de asemenea, un esec în guvernarea USL.’ Guvernarea de stânga socialistă se exprimă pe deplin – chiar dacă ministrul Finanţelor este un om care se pretinde liberal – iar lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale devine tot mai incertă, deoarece dacă domnii Ponta şi Antonescu doresc să lupte cu adevărat împotriva evaziunii, atunci trebuie să lupte împotriva propriilor baroni, propriilor senatori şi deputaţi’, a spus Theodor Stolojan. El a amintit că, potrivit estimărilor făcute de organisme neutre cu privire la dimensiunea fenomenului evazionist, acesta se ridică în România la aproape 14% din PIB, însă chiar dacă’ am lua numai la jumătate aceste cifre, adică 7% din PIB, tot înseamnă aproape 9 miliarde de euro’.’ Deci domnii Ponta şi Antonescu, dacă ar lupta cu adevărat împotriva evaziunii, n-ar avea nevoie să crească niciun impozit şi nicio taxă în România. Dimpotrivă, ar putea reduce imediat nivelul TVA şi ar putea impozita mai puţin munca’, a spus Theodor Stolojan.

Citiți și:

S-a dat liber la majorat taxele locale: Primarii nu mai au nicio limită!

Bugetul pe anul 2014 mai arată, în opinia europarlamentarului PDL, că Ponta şi Antonescu guvernează România în absenţa unor strategii esenţiale pentru dezvoltare, provocând prejudicii importante cetăţenilor şi economiei. Theodor Stolojan a menţionat că reprezentanţii Guvernului s-au prezentat nepregătiţi la negocierile cu Comisia Europeană pe tema priorităţilor României pentru perioada 2014-2020, irosind ocazia de a arăta ce dorim să finanţăm cu cele 40 de miliarde de euro alocate. ‘Ni s-a cerut, am fost rugaţi pentru binele acestei ţări să facem o strategie pentru energie – nu o avem nici astăzi (…); România nu are la ora actuală masterplan-ul pentru transporturi, deşi Uniunea Europeană ne roagă frumos (…); lipseşte strategia pentru agricultură şi cea pentru dezvoltare rurală, unde românii pot avea o opţiune’, a adăugat europarlamentarul PDL, subliniind incompetenţa Guvernului Ponta.
Sursa: Agerpres