Final de privatizare la Banca Agricola
Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB Austria), al doilea concern bancar ca marime din Austria, si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) au subscris si varsat in contul Bancii Agricole (BA) suma de 39.476.205,41 euro, finalizand in acest mod procesul de privatizare a BA. In acest moment structura actionariatului BA este: RZB – 93,37%, FRAI – 5,72%, alti actionari 0,91%. Conform declaratiilor domnului Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, intregul proces de privatizare a Bancii Agricole a costat statul roman aproximativ 150 milioane USD, suma cu 120 de milioane de dolari mai mica decat cea care ar fi trebuit platita in cazul inchiderii bancii, varianta ceruta imperios de organismele internationale (Banca Mondiala si FMI), in urma cu doi ani. Banca Agricola-Raiffeisen detine in prezent o retea de 225 de unitati bancare, ce acopera teritoriul intregii tari si are o pozitie solida pe piata cardurilor. Obiectivele bancii, pe termen mediu, constau in cucerirea unui segment de 10-15% din sectorul bancar romanesc.

Banc Post a lansat un nou serviciu de plati rapide
„Quik Pay”, noul serviciu de plati rapide din gama Western Union, introdus de BANC POST, permite clientilor, persoane fizice rezidente si nerezidente, sa efectueze plati pe cale electronica, direct catre o companie care are un acord incheiat cu Western Union, in doar cateva minute. Banc Post va oferi acest serviciu pana la limita de 5.000 USD pe persoana/transfer/zi. In acest an, valoarea transferurilor efectuate de catre Banc Post prin Western Union a atins cifra de 108 milioane de dolari.

Banca Romaneasca si Volksbank au intrat pe piata cardurilor
Piata cardurilor din Romania a cunoscut saptamana trecuta o premiera prin aparitia primului card Visa de tip Gold, emitentul fiind Banca Romaneasca. Alaturi de cardul de debit Visa Gold, Banca Romaneasca a mai lansat alte trei carduri de debit Visa: Visa Electron, Visa Classic si Visa Business. Cardurile pot fi utilizate atat pe piata locala, cat si in strainatate, pentru plata bunurilor si serviciilor la comerciantii care accepta Visa (Visa Classic si Visa Gold sunt emise in lei, in USD sau in ambele valute). Visa International ofera prin intermediul serviciului SOS International asistenta medicala si legala gratuita, ca servicii asociate cardurilor Visa Electron si Visa Classic. Pachete complete de asigurare de calatorie sunt oferite posesorilor de carduri Visa Business si Visa Gold, care beneficiaza de asistenta si compensatii in cazul anularii calatoriei, intarzierii sau pierderii bagajelor, compensatii in caz de rapiri sau accidente in timpul calatoriei si in caz de spitalizare. Banca Romaneasca detine, in prezent, o retea de 20 de ATM-uri si 20 de POS-uri. Totodata, o alta banca, si anume, Volksbank, a lansat de curand cardurile Visa Electron, Visa Classic si Visa Business. Cele trei tipuri de carduri Visa sunt carduri de debit cu utilizare nationala si internationala ce permit plata bunurilor si serviciilor furnizate de catre comercianti, dar si retragerea de numerar. Posesorii cardului Visa Electron Volksbank pot primi, la cerere, un descoperit de cont in limita a maximum doua salarii nete. Cardurile Visa pot fi utilizate la peste 1.000 de ATM-uri din tara si la aproximativ 1.500 de comercianti din Romania, care afiseaza semnul Visa. Peste hotare, ele permit accesul clientilor la reteaua de peste 700.000 de ATM-uri din intreaga lume si la o retea internationala de comercianti care include 22 de milioane de locatii.