Uniunea Europeană (UE) ar trebui să anunţe că va susţine financiar Grecia pentru a opri atacurile fondurilor de hedging şi altor „speculatori” care au dus la deprecierea monedei comunitare, a declarat economistul Joseph E. Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, citat de Bloomberg.

„Dacă ar face acest anunţ, speculatorii ar rămâne fără speranţă şi ar renunţa. Nu ar costa pe nimeni nimic”, a afirmat Stiglitz.

Euro a scăzut cu 8,1% faţă de dolar de la 25 noiembrie, cel mai important motiv fiind temerile privind capacitatea Greciei de a-şi onora datoriile. Fondurile de hedging şi alţi speculatori aveau săptămâna trecută investiţii pe deprecierea euro de două ori mai mari decât în mod normal, potrivit datelor comisiei pentru tranzacţii futures din SUA.

Prima de risc pe care investitorii o cer la achiziţia de obligaţiuni ale Greciei a crescut, săptămâna trecută, aproape de 4% peste nivelul de referinţă al obligaţiunilor Germaniei.

Premierul elen George Papandreou a declarat că traderii îşi coordonează vânzările de obligaţiuni ale Greciei pentru a deprecia euro.

„Grecia este în centrul unui joc speculativ care are ca ţintă euro. Noi suntem veriga slabă”, a spus el.

Oficialii Uniunii Europene au decis că Grecia trebuie să-şi stabilizeze singură finanţele.

SURSA: Mediafax